Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

Velfærdsministeren gør det igen

Debatindlæg i Kristeligt Dagblad, 31. juli 2008

31. jul 00:00 Den snævre indsatsvifte, som kommunerne er begrænset til at kunne benytte sig af, i børn og unge-sager, skyldes, at kommunerne har alt for få ressourcer til at kunne løse opgaven optimalt

 

Velfærdsministeren, Karen Jespersen, har gjort det igen. Hun har med oprejst pande endnu engang sagt noget fuldstændigt usandsynligt vrøvl, om årsagssammenhængene bag de kommunale forvaltningers vanskeligheder med at løse deres opgaver på Børn og Unge området.

Denne gang handlede det om at hun ønskede ensartet lovgivning i hele landet og en strømlining af afgørelser i Børn og Unge sager.

Hvad lovgivningen angår er der jo kun det at sige at hun jo selv har indført den og så vel må vide at JA – loven er ens i hele landet. Men det er ressourcer, muligheder osv. derimod ikke.

Hvad strømliningen angår, så pointerede hun, at hun ville have det sådan, at en sag i Hirtshals der ligner en sag i København, får samme resultat, uanset hvilken kommune man bor i.

Nu er der jo så bare det, som hendes egen partifælle, Erik Fabrin (Formand for KL) tørt bemærkede i samme nyhedsudsendelse, at det ikke er blindtarme vi taler om, men mennesker.

Der findes nemlig ingen færdige kasser og resultater som levende og dynamiske mennesker kan passes fuldstændigt og irreversibelt  ned i, det er derimod altafgørende at se individuelt og helhedsorienteret på hvert barn og hver familie. Men det er der mange barrierer der står i vejen for, som tingene er skruet sammen i dag.

Der er primært tale om nogle strukturelle og organisatoriske barrierer som i praksis består af en alt for snæver indsatsvifte, et alt for højt sagstal pr. socialrådgiver, for ufleksible sagsbehandlingsfrister og ikke mindst af en multistrenget forvaltning af familiens problematikker, som tilsammen forhindrer selv den bedste socialrådgiver i, at kunne danne sig et helhedssyn i sagen.

Det største problem jeg ser på Børn og Unge området, er den meget snævre indsatsvifte socialrådgiverne reelt har at sætte ind med. Den snævre indsatsvifte skyldes igen at kommunerne har ALT FOR FÅ ressourcer til at kunne løse opgaven optimalt. Der er ganske enkelt ikke råd til at gøre det bare nogenlunde ordenligt, det er det, der er problemet – og det er jo et problem der skal på  finansloven, for det kan i sagens natur jo ganske enkelt ikke løses ude i de økonomisk knæsatte kommuner !

1 thoughts on “Velfærdsministeren gør det igen

  1. Der skulle næsten sættes over på statens skulder, og opføres en sepcialt udvalgts gruppe i form af et rejse hold, også når der kommer en indberettig så skal holdet tage ud og tjekke det eller de børn efter i sømmene..!
    Det skal være et specialt uddannet team samt tilknytting til børne læger..!
    teamet skal bestå af 4 social rådgiver, 4 pædagoger, 2 børne læger, samt 1 børne psykiater og en 1 børne psykolog, samt to jurister..!

    På den måde vil byrde bliver frataget kommunerne, og magtmisbruget vil komme til livs..!
    Fordi der skeer alt for mange uberettigt tvangsanbringesler og frivillig anbringelser bliver misbrugt..! kan ej lige helt se formålet ved at stresse familierne, da de fleste problemer kan løse ved at sende en familie konsulent ud, men jeg har osse erfaret at disse der §54 samt familie konsulenter faktisk gøre med skade end lige gavn, det ville osse være det bedste for børnene i den sidste ende, samt i kommune kassen..!
    Men den der NUL TOLERANCE politik som VKO har fået indført overfor stort set alt, er ikke gangbart..!Også er den helt umenneskelig, for hvornår er man en god forældre?

    måske skulle karen jespersen selv prøve at sidde som bisidder i nogle sager rundt om i landet..
    for at få en mere realitisk syn på hvad der egentlig forgår i gulv højden..!

    Jeg snakket med en ung mor fra nordsjælland af, og hun jobber som pædagog faktisk ny udddanet og hun tager meget afstand for den opdragelse som vi forældre bliver pålagt af vores børn, hun mente at vi lagde det gamle kommunitske styre bag os i starten af 1990´erne, da hun kan se mange ligheder ved børne opdragelsen anno det 21 århundred børne opdragelse også det gamle sovjtiske styre..! en farlig samligning.

Skriv en kommentar