Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

En slanket offentlig sektor er sund fornuft!

2 kommentarer

De offentlige udgifter er eksploderet og krisen i statskassen, ser desværre ud til fortsat at påvirke den førte politik og – efter folketingsflertallets dekret – kræve stadige forringelser med salamimetoden, på både service, velfærds – og sundhedsområdet.

At spare ved at skære væk i mere eller mindre blinde år for år, er sagt med pæne ord, bestemt ikke godt for den service og velfærd borgerne møder. Det ser vi med al tydelighed gentaget igen i budgetforligene i kommunerne i disse år. Den faktiske – oplevede – velfærd og service forringes helt reelt for den enkelte, men det bliver de samlede offentlige udgifter ikke mindre af!

Men, en slankning af de offentlige udgifter, er klart en forudsætning, for at vi som samfund kan følge med, internationalt. Det er det, både fordi vi ganske enkelt ikke har råd til så dyr og ineffektiv en offentlig sektor, men også fordi den offentlige sektor i den grad har brug for morgenluft og en væsentligt mindre bureaukratisk, tung og rigid forvaltning.

Der er f.eks. i den offentlige arbejdsmarkedsforvaltning, alt for mange skrankepaver, alt for mange konger og dronninger, alt for meget administration, alt for mange sanktioner, alt for meget kontrol og magt OG ikke mindst ALT FOR LIDT socialt arbejde, som rent faktisk hjælper borgeren videre! Det er dumt, det er spild af ressourcer på SÅ mange planer, og det er klart, at det også er dyrt.

Samtidigt er væksten i det private langt fra optimal, og der er desværre lange udsigter før det kan ske, at det for alvor vender for dansk erhvervsliv igen. Vi sakker tilmed også bagud på uddannelse og viden internationalt, og nationalt. Noget må gøres. Det er indlysende!

Der skal skrues ned for de offentlige udgifter, og op for indtægterne i stedet. Der skal også skrues op for væksten i det private erhvervsliv, og sikres uddannelse og viden til vores befolkning! Det kan jo alt sammen f.eks. ske, ved at sikre et velfungerende, tæt privat – offentligt samarbejde, hvor man profiterer af hinandens styrker og forskelligheder med henblik på at skabe den synergi, som kan få os op i gear og ind i fremtiden! Helt fra vugge til grav, burde vi jo arbejde sammen – ikke imod hinanden, i det private og det offentlige – Sammen er vi langt stærkere end sammenlagt hver for sig!

Så når nogle vil slanke den offentlige sektor, så skal man ikke automatisk frygte at det betyder forringelser, som vi kender dem fra de seneste års salamimetoder. Vi skal jo forandre den offentlige sektor så den bliver effektiv og sætter borgeren i centrum, ikke alt muligt andet – Det betyder ikke at vi skal passivere borgerne – tværtimod – vi skal hjælpe borgerne til EMPOWERMENT (egen kraft/ styrke) til at rejse sig med og – om muligt – blive stående helt eller delvist, af sig selv!

En befrielse af velfærden – sundheden – servicen – af personalet – og af fagligheden – forudsætter en væsentlig reduktion af administration, kontrol og sanktioner, og det vil klart mindske de offentlige udgifter markant! Samtidigt vil den faktisk oplevede service, omsorg og pleje blive en del  bedre. Alt i alt vil man vel med rette kunne tale om en win – win situation.

Det er vi desværre meget langt fra, med den virkelighed som møder os lige nu, men det ER muligt at nå dertil, hvis der virkeligt er det man vil.  Altså styrke den offentlige sektor ved at slanke den –og sikre en tidlig, helhedsorienteret  effektiv indsats, som både sætter mennesket og fagligheden i centrum.

En tidlig tværsektoriel og helhedsorienteret tilgang til den enkeltes personlige ansvar – fællesskaberne og det at yde velfærd, service og sundhed/ behandling, ud fra en præmis om at der er fri og lige adgang for alle, uanset hvem, hvor eller hvad man er – eller har været. Det er nemlig sund fornuft!

Læs mere om hvad det er jeg mener vi bør gøre her:

https://valentinshjerterum.wordpress.com/2008/07/27/i-have-a-dream/

Forfatter: Mette B. Valentin

Ildsjæl, Mor til 5 dejlige børn, 47 år gammel, socialrådgiver, konsulent , coach, personlig støtte, debattør mm. Tidl. medlem af HB i Dansk Socialrådgiverforening. Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark & Medlem af Danske Regioners Social & Psykiatriudvalg. (2010-2014). Mere end 20 års erfaring. Socialrådgiver, BA i Socialt arbejde, Diplom i offentlig Ledelse, Diplom i Kommunikation og coaching, samt bl.a efteruddannelser indenfor konfliktmægling og voksenpædagogik. Jeg har en baggrund som socialrådgiver, coach og personlig støtte, med mere end 20 års erfaring med socialt arbejde i bagagen, samt indsigt og viden fra livet indtil nu. Jeg er 47 år, mor til 5 børn i alderen 10-20 år, og gift med deres far. Vi bor ved Nyborg på østfyn. Jeg har et langt og aktivt frivilligt, politisk og fagligt engagement med mig og ikke mindst mange års erfaring med såvel det praktiske arbejde i felten med langtidsledige, udsatte, sårbare familier og mennesker som er ramt af sygdom, handicap, krise eller sorg - og bag skriveborde, som på det administrative, fagpolitiske og partipolitiske niveau. Jeg har gennem årene specialiseret mig i særligt komplicerede B&U sager, fastlåste beskæftigelses/ jobcentersager, tilsandede sager om førtidspension, sager vedr. sygedagpenge, afklaring og rehabilitering samt dybdegående rådgivning, coaching & støtte til familier og par.

2 thoughts on “En slanket offentlig sektor er sund fornuft!

  1. Noget af det du skriver er meget sympatisk, især når du skriver om hvordan arbejdsløse og andre i systemmet omgår, men jeg syns du gør velfærdsstaten til noget den ikke er og du lever for et private er erhvervsliv der ikke vil og kan tage ansvar for noget når den skal være konkurrence dygtig.
    velfærdsstaten funger kun og der viser din logik også meget godt fungerende når der er vækst dvs- der er kun ydelse til folk når de laer sig udnytte for til erhvervsliv og politikerne mener at de presser folk til det yderste.. hvor er retfærdigheden eller visionen eller for den slags en analyse der realt forklare hvad er sker i lige? Der er være at fremhæv at der er brug for denne velfærdsstat, fordi erhvervslivet og politikerne går fri fra at tage ansvar for at samfund der systematisk ødelægger mennesker og natur og profitere af det og er kun villigt til at acceptere velfærd – betalt af lønmodtagerne selv – når disse for tilstrækkeligt med profit.

    visen ud af nedskæringer er at vise at dem der snakker om nødvendige nedskæringer er dem der realt profitere som klasse og individer i et klassesamfundet, og at der er et bedre en velfærdsstaten både socialistisk og antiautoritær.

    historisk var velfærdsstaten opstået på begrund af den revolutionære arbejderbevægelse kunst og først knust af blodigt ved revolutioner blev slået ned og ved røde og brune diktaturer -og bage efter igennem en socialdemokratisk overenskomstsystemer der realt gøre andre fagforeninger og faglige aktioner umuligt eller udlovligt der ikke er godkendt af fagforeningernes ledelse eller politisk ledere. Nu arbejderne så visionsløs og handlingslammer at de kun kan acceptere nødvendighed logik fordi der ingen politiske modspil og noget utopier der kan kæmpe for, fordi anarkister, socialister, syndikalister og frisindede kommunister er små marginaliseret og ukendt.

    The Welfare State:
    Nothing but the management of capitalistic poverty
    Litteratur til inspirationhttp://www.ruthlesscriticism.com/welfare_state.htm

Skriv en kommentar