Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

En meget dyr besparelse

Debatindlæg i Fyens Stifttidende, 30. december 2009

Af Mette Valentin (Regionsrådsmedlem for SF)

Ledelsen på OUH har besluttet at nedlægge den centrale socialrådgiverafdeling i starten af det nye år. Dette sker iflg. ledelsen af driftsmæssige( læs spare -) hensyn, og med en henvisning til at der er kan og skal opgaver som hospitalets økonomi tvinger ledelsen til at prioritere imellem.

Men der er noget de har misforstået, hvis de tror at det vil spare hospitalet for udgifter at skære på dette meget følsomme punkt. Jeg vil faktisk vove den påstand at det tværtimod vil medføre ekstraordinært store omkostninger både økonomisk og menneskeligt, såfremt denne beslutning føres ud i livet. Og hvorfor så det?

Jo, for det første varetager socialrådgiverne en meget central funktion som bindeled mellem patienterne, de pårørende og deres hjemkommune når det drejer sig om en sikring af deres økonomi, familieliv og fundament under og efter indlæggelsen. Dette skaber tryghed og dermed får patienterne og deres pårørende den fornødne ro de har brug for, til at kunne koncentrere sig om at komme sig eller lære at leve med den sygdom/ de handicap/ den skæbne deres helbredsmæssige situation har sat dem i.

For det andet varetager socialrådgiverne en omsorgs – og støttefunktion for såvel patienter, som pårørende og det sundhedsfaglige personale, idet de med deres faglige indsigt og kunnen kan både forebygge og afhjælpe såvel kriser som bekymringer og deciderede sociale problematikker som måtte opstå under eller i forbindelse med indlæggelsen.

Det kræver ikke meget omtanke at regne ud hvilke konsekvenser det vil få at fjerne denne funktion, både menneskeligt og økonomisk, for både patienter, pårørende og personale!

Skriv en kommentar