Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

Et akut problem med langsigtede konsekvenser

Synspunkt i Fyens Stifttidende 11. marts 2009

Af Mette Valentin

Der var debat med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen og regionsrådsformand Carl Holst, på Svendborg gymnasium i dag, mandag 9, marts 2009.

Emnet var nedlæggelsen af akutfunktionen på Svendborg sygehus – en manøvre som regeringen har planlagt skal blive til virkelighed om 10 år, når det nye OUH står færdig.

Det er desværre ingen joke – men den sørgelige sandhed !

Hvis det står til regeringen er der om 10 år blot 1 kæmpesygehus på fyn, det nye OUH i Odense.

Et sygehus som vel at mærke ikke har kapacitet nok til hele Fyn og øer men det mener regeringen klares med forebyggelse, præhospitalt beredeskab osv.

Og ja, selvfølgeligt skal vi da have et optimalt præhospitalt beredskab og også posthospitalt – det hele skal jo hænge sammen – der skal være sammenhæng og helhed i sundhedsdækningen – det er der næppe nogen der er uenige med regeringen i.

Men der er altså en del problemer og huller i regeringens plan om at nedlægge akutfunktionen i Svendborg.

At der bliver borgere der skal tilbagelægge op mod 200 km til nærmeste akutsygehus vil man løse med lægehelikoptore og lægeambulancer – men det bliver svært i virkeligheden at sikre trygheden i sundhed på den måde.

Der er nemlig “bare” det problem, at lægehelikoptore ikke kan flyve i dårligt vejr- det vil ske at de er optagede af andre opgaver, i stykker og så videre – og det koster menneskeliv.

Jeg kender til problemet fra noget af min nærmeste familie som er bosat på Samsø -en dejlig ø i kattegat som ikke længere har eget akutsygehus og derfor ved akut sygdom og ulykker er dybt afhængige af lægehelikopteren – når den ellers kan komme frem !

Udover helikoptorerne snakker regeringen om at dække behovet ved hjælp af lægeambulancer som skal kunne komme frem overalt på Fyn og øerne, kun 15 minutter efter opkaldet !

Her er problemet så bare at mange – rigtigt mange – af de sydfynske veje og ikke mindst vejene på øerne er temmeligt små, snoede og svært fremkommelige – igen særligt i dårligt vejr. Der er rigtigt langt fra de fjerneste steder på øerne og ind til Odense – ja faktisk 60 km længere end der er til Svendborg ! Og jeg har ærligt talt svært ved at forestille mig at der kommer til at holde en lægeambulance indenfor 15 minutters køreafstand parat overalt på Fyn og øer – til enhver tid – det vil i hvertfald betyde en del ressourcer der bruges på læger der sidder og venter på at der bliver ringet efter dem – og det er jo ikke nok med 1 læge pr 15 minutters køreafstand for der skal jo være en ledig hele tiden – det virker ærligt talt ikke særligt gennemtænkt !!!

Regionsrådet vil gerne bevare akutfunktionen men regeringen sætter hårdt mod hårdt og betinger det nye OUH med en nedlæggelse af akutfunktionen i Svendborg. PÅ spørgsmålet om hvad regeringen vil gøre ved at regionen fortsat vil kæmpe for at få lov til at beholde akutfunktionen i Svendborg svarer sundhedsministeren kort at det nye OUH betinges af, at akutfunktionen nedlægges i Svendborg – Hvad regeringen konkret vil gøre for at standse regionens fortsatte kamp for at bevare akutfunktionen i Svendborg svares der ikke konkret på men inddirekte forstår jeg det nu sådan, at der IKKE bliver udbetalt penge til et nyt OUH hvis ikke planen om at bevare akutfunktionen i Svendborg skrinlægges – men jeg håber da virkeligt jeg tager fejl !!

Carl Holst lover at regionen i 2010 er klar med en redegørelse der viser at der ER behov for akutfunktionen og håber at regeringen og den såkaldte ekspertudvalg vil lytte til den tid….det er altsammen meget godt, men jeg har nu lidt svært ved at tro på at der kommer meget lydhørhed fra den regering vi har nu – men jeg vil da kæmpe for at de ser virkeligheden i øjnene og lytter til de mange argumenter og fakta – det ku´være så godt !

At nedlægge akutfunktionen kommer til at gå hårdt ud over befolkningstilvæksten på sydfyn, erhvervslivet vil ikke kunne fastholdes eller tiltrækkes og ligeledes vil det gå ud over turismen – det er under al kritik !!!

Skriv en kommentar