Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

Behov for psykologer i psykiatrien

Debatindlæg i Fyns Amtsavis, 15. juni 2009

Af Mette Valentin

Danske regioner har udarbejdet en ny specialeuddannelse på 4 år, for psykologer i psykiatrien. Med denne uddannelse kan psykologer fremover indgå i psykiatrien på mange planer og både være med til at aflaste personalet og ikke mindst ventelisterne. Visse steder er ventelisterne stadigvæk lange. På OUH er der pt 29 ugers ventetid på udredning i Børnepsykiatrien – det er ALT for længe !

Men udover at hjælpe på personalemanglen og nedbringe ventelisterne, kan psykologer på denne måde være med til at skabe og fremme en kultur og en tilgang til behandlingen, patienterne og de pårørende, som er både mere helhedsorienteret, mere værdig og mere effektiv.

For mig at se er psykologer først og fremmest dynamoer for udviklingen af fremtidens psykiatri  – psykologer er derfor en faggruppe som må og skal integreres i feltet hvis den frugtbare og fremtidsrettede indsats skal lykkes. Det, at der er psykologer i psykiatrien er slet ikke noget nyt. Faktisk har psykologer og psykiatere arbejdet tæt sammen i og omkring psykiatrien i rigtigt mange år. Der er bare ikke rigtigt nogle faste retningslinier, procedurer og formkrav ifht anvendelsen, opkvalificeringen og erfaringsudvekslingen med det psykologiske felt. Men det får vi med denne specialeuddannelse.

Denne nye specialeuddannelse er nemlig en pionéruddannelse der baner vejen for en større integration af psykologer og psykologien i det psykiatriske felt. Det psykiatriske felt alene, har mange kulturelle, ressourcemæssige og fagspecifikke barrierer, som står i vejen for udviklingen af fremtidens psykiatri. Der skal tilføres en ny vinkel og en anderledes tilgang til psykiatrien, de psykiatriske patienter og de pårørende. Det gør psykologien !

En integration af psykologien og psykologer vil uden tvivl være med til at sætte den udvikling og den forandring i gang, som over tid skal ændre på hvordan vi ser på, bruger, forstår og anvender psykiatrien.

Vi skal udvikle en psykiatri, hvor der er rum, ressourcer og tid til den tværfaglige, behandlende, intensive, udviklende, personlige og sociale indsats på en varm og værdig måde. En indsats hvor der drages omsorg for den enkelte og for de pårørende på en ordenlig måde. En behandling hvor der arbejdes ud fra en tro på at man kan få det bedre, man kan, i nogle tilfælde, blive rask – at det er muligt at skabe og leve et godt liv som psykiatripatient .

Jeg har en vision om en psykiatri, hvor der skabes og udvikles individuelle indsatser, metoder, rammer og boformer, som sikrer at det er  muligt at leve et godt liv og tage del i fællesskabet, selv om man har en psykisk sygdom eller lidelse !

Jeg vil ligefrem tillade mig at postulere at psykiatrien har brug  for at psykologerne træder mere centralt og målrettet ind på scenen, hvis visionen om en værdig, helhedsorienteret og effektiv psykiatri skal kunne føres ud i livet.

Derfor hilser jeg personligt denne nye uddannelse hjerteligt velkommen, og jeg håber oprigtigt at sundhedsstyrelsen og regionerne endeligt godkender uddannelsen, så de første 45 psykologer kan påbegynde denne uddannelse, allerede i 2010.

Skriv en kommentar