Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

Et sundhedssystem i verdensklasse

Synspunkt i Fyens Stifttidende 6. maj 2009

Af Mette Valentin

Jeg vil kæmpe politisk for at der skabes et bredt politisk samarbejde om at genskabe et sundhedsvæsen i verdensklasse.

For at det skal kunne lykkedes, er der brug for at se på personalemanglen i hele sundhedssektoren – der uddannes ganske enkelt langt fra nok. Herudover skal der ses på organiseringen og struktureringen af selve arbejdet, finansieringen af sundhedssektoren, og opbygningen af et effektivt og helhedsorienteret forebyggelseselement i alle samfundets lag og strukturer.

Det kræver både politisk mod, vilje og et bredt samarbejde, ligesom det er vigtigt at sikre at vi alle – hele befolkningen får indflydelse på og medejerskab i, den plan der føres ud i livet og i sidste ende forandrer hele den måde vi ser på, bruger og forstår sundhedsvæsenet – herunder vores egen og fællesskabets rolle.

En af de store udfordringer vi står overfor, er det stigende antal af ældre medicinske patienter. Patienter som har et kompliceret og mangesidet sygdomsbillede og hyppige hospitalsindlæggelser på grund af deres samlede almentilstand.

En anden stor udfordring er manglen på praktiserende læger i yderområderne, samt den generelle mangel på speciallæger, særligt indenfor psykiatrien. Herudover er det uhyre vigtigt at indtænke den socialmedicinske og psykosociale side af behandlingen for alle patientgrupper, i fremtidens sundhedsvæsen.

Det præ – og posthospitale beredskab skal styrkes dels i et udvidet nærmiljø/ hjemmetilbud, og ved etablering af sundhedscentre med et bredt tværfagligt beredskab af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, speciallæger, socialrådgivere osv. J

eg vil arbejde målrettet på at der skabes og findes nye og alternative løsninger. Jeg sigter specifikt på en udbygning af det præ – og posthospitale beredskab (dvs. indsatsen før og efter indlæggelsen) skabelse af nye fagområder, nye uddannelser samt en udvidet rekruttering af et egentligt omsorgspersonale. Et personale som kan støtte, drage omsorg og tage sig den nødvendige tid, til en snak.

Jeg har en vision om at nogle af de nedlagte hospitalsbygninger kunne anvendes til etablering af kombinerede ældre – sundhedscentre, hvor der er en bred vifte af tilbud tilknyttet – lige fra egentlige plejehjemspladser til en direkte sygdomsbekæmpelse, genoptræning og en forebyggende indsats. Jeg kunne i forlængelse heraf forestille mig at man tilbyder studerende boliger i tilknytning til de nedlagte sygehuse, i de gamle læge – og sygeplejerskeboliger. De studerende kunne dermed opnå studiebolig samtidigt med at der ville være mulighed for at få studiejob i ældre-sundhedscenteret, som så den måde samtidigt vil kunne være med til at bygge bro mellem generationerne, og rekruttere studerende til de sundhedsfaglige uddannelser.

Fremtidens sundhedsvæsen skal være effektivt, men for at det kan være effektivt, er det utroligt vigtigt, at sikre at de varme hænder også bliver en del af fremtidens sundhedsvæsen. Fremtidens sygehusvæsen skal være i verdensklasse, og for alle ! Det tager tid og det koster mange penge at bygge op – og vi skal som borgere og som samfund være parate til at investere i det, det bliver nemlig meget dyrt, både økonomisk og menneskeligt, at spare på en lige og tryg adgang til sundhedsvæsenet, for alle, det siger jo sig selv !

Skriv en kommentar