Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

Urolighederne er et symptom

Borgerjournalistik i Jyske Vestkysten (netudgaven), 5. marts 2009

Af Mette Valentin

Politikerne nærmest falder over hinanden i forsøget på at komme med de mest vidtrækkende straffende tiltag overfor de stigende uroligheder i vores storbyer – Straf og sanktioner er igen – igen det mantra der kører ud fra mediehøjtalerne for at tækkes befolkningen behov for og krav om at føle der gøres noget ved problemerne !

Det er jo altsammen meget forståeligt set ud fra et snævert perspektiv, men……….

Urolighederne er jo et symptom som vi har kunne forudse ville komme meget længe – et symptom på at vi er hammerdårlige til det der med integration og inklusion i fællesskabet Danmark. Symptomer på at en stadigt voksende tendens til at føre en decideret inhuman og ulighedsskabende socialpolitik får meget negative konsekvenser. Det ved vi jo godt !

Vi ved jo godt at tryk avler modtryk – At når der skabes stigende ulighed og fattigdom så vil der dukke stadigt flere subkulturelle grupper op – akkurat som vi ser det med indvandrerbanderne – rockerbander osv. Det er jo ikke noget der kan være et chok for politikerne – de er (næsten) allesammen veluddannede og intelligente mennesker som sætter sig ind i viden og erfaringer om hvad der sker hvis man fører en bestemt politik i et samfund.

Se f.eks bare på USA – der er problemerne fuldt udfoldede og der har gennem mange år været store problemer med kriminalitet, uroligheder og fattigdom. Alligevel har vores regering gennem de sidste 8 år valgt at gå i USA´s fodspor og arbejde for de frie markedskræfters spil og en de facto afmontering af velfærdsstaten som vi kendte den førhen. Stadigt stigende privatisering af velfærden – frontalangreb på den offentlige sektors bærende søjler, omvendt Robin Hood fordeling af samfundskagen og en efterhånden ret inhuman integrations – og socialpolitik. Det måtte jo gå galt, og det er det bestemt også gået nu !!

Vi har finanskrise, arbejdsløshed, fattigdom, ulighed i sundhed og velfærd, uroligheder og stadigt voksende problemer overalt i samfundet.

Der må og skal gøres noget for at standse denne meget triste og skræmmende udvikling, men straffe og sanktioner er IKKE løsningen alene. Se blot igen mod USA – Trods meget høje straffe er det IKKE lykkedes at nedbringe kriminaliteten – tværtimod ! Det hjælper nemlig ikke KUN at behandle symptomerne – det er helt afgørende at vi i også sætter centralt ind for at behandle sygdommen og dermed fjerner fundamentet for at den negative udvikling fortsætter !

Samfundet lider af ulighed, fattigdom, manglende inklusion, dårlige og uigennemtænkte politiske manøvrer, manglende integration og fællesskab. Velfærdssamfundet er ikke længere universelt, men derimod et velfærdssamfund som i stigende grad baserer sig på straf og sanktioner overfor de borgere som ikke magter eller har mulighed for at være “Deres egen lykkes smed”

For at få standset udviklingen må vi skabe helhedsorienterede, videnskabeligt og erfaringsmæssigt velfunderede løsninger og svar på hvordan vi opnår et solidarisk, bæredygtigt og trygt samfund.

Vi må løse de sociale problemer med indsigt og hjerte, skabe fundamenter og fremelske ressourcer for borgerne, skabe rum for og plads til fællesskaber og individualitet, uddannelser, arbejdspladser og institutioner hvor mennesker står over penge og materielle goder, hvor samfundets rigdom skabes i synergien der opstår når mennesker blomstrer og mødes der hvor de er, med omsorg, tolerance, respekt og ansvarlighed.

Det er faktisk muligt – og det er samtidigt på længere sigt det, der skal til, hvis vi vil at vores samfund skal være rigt på både menneskelige værdier, tryghed og velfærd.

Skriv en kommentar