Valentins Hjerterum

Debat – Kommentarer og Holdninger til aktuel politik, fra Mette Valentin – Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Socialrådgiverforening, Socialpolitisk konsulent og debattør, Socialrdg. & Tidligere Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark – Her er der særligt fokus på Psykiatri, Socialpolitik, Børn & Unge & Uddannelse. Nye vinkler og tanker, gode links, historier fra virkelighedens verden og meget meget mere. Velkommen til.

Uligheden skaber bande-grobund

Synspunkt i Fyens Stifttidende, Mandag 20. april 2009

Af Mette Valentin

Lars Løkke Rasmussen langer atter ud efter det stigende antal børn og unge der rekrutteres til det hårde betændte miljø i disse år. Han foreslog i sin åbningstale tirsdag 14. april, at den kriminelle lavalder skal sættes ned – og senere i dag er det så kommet frem at man ønsker den helt afskaffet – tidligere er der kommet forslag om at disse børn og unges familier skal straffes økonomisk hvis altså børnene/ de unge har med miljøet at gøre.

Det er jo fuldstændigt forrykt !

Bagmændene skal nok finde håndlangere til at gøre deres beskidte arbejde – at de kan finde børn og unge mennesker til det er jo et symptom på noget helt andet – nemlig den stigende ulighed og fattigdom som VKO regeringen har udsat deres familier for !

Denne stadigt voksende forringelse af vores fundamentale velfærd har medført at disse børn og unge er kommet ind i nogle højst uheldige subkulturelle grupper hvor de i modsætning til det etablerede samfund, tilbydes en rolle og en identitet som de hungrer efter !

Deres forældre er i den grad pressede af dårlig økonomi, og dårligt fungerende dagsinstitutions – og skoletilbud til deres børn – at straffe dem økonomisk vil sandsynligvis blot føre til yderligere eksklusion og endnu større incitament for disse familiers børn og unge, til at blive en del af det betændte subkulturelle miljø ! Regeringen er altså helt galt på den i deres tilgang til at løse disse problemer.

Det man jo i stedet burde gøre, er f.eks at indføre en garanteret minimumsindtægt for alle familier, et grundlæggende fundament og en vej ud af de betændte miljøer -en rolle og en identitet som indebærer en øget generel rummelighed, accept og demokratisk indstilling til samfundet og til hinanden. Alt dette kræver en forebyggende, finmasket og fagligt velfunderet indsats som finder sted sammen med miljøet, i miljøet, direkte i og omkring disse børn, unge og familier – i dagsinstitutioner, skoler og på uddannelsesinstitutioner.

Vi skal huske at skille tingene ad. Der er kernen i det hårde betændte miljø – en kerne som består af velvoksne, hærdede forbrydere som skal håndteres på én måde, og så er der hele rekrutteringsmiljøet – de lokalmiljøer hvor urolighederne finder sted, hvorfra der rekrutteres stadigt flere børn og unge til det betændte miljø. Vi må jo standse op og spørge os selv hvorfor ! Hvorfor er det blevet lettere at rekruttere – hvad er det disse miljøer tilbyder disse børn og unge – hvad er det de og deres familier mangler ???

Svaret er såmænd enkelt – disse børn, unge og familier mangler ressourcer, fællesskab, en rolle og en plads i det etablerede samfund – den stadigt stigende ulighed og fattigdom der er indført via den stadigt mere inhumane socialpolitik, har ramt dem hårdt – og været dynamo for en stadigt voksende subkultur i vores største byer.

Vi skal have fat i disse børn, unge og deres familier – det er jeg enig i, men vi skal ikke straffe dem – vi skal forstå og se dem – og tilbyde dem en frugtbar og realistisk vej ud af det betændte miljø og ind i det etablerede samfunds retlige rammer. Det kræver altså som minimum at de har et fundament at stå på og en vej ud af mørket -anvender vi  i modsat fald Lars Løkkes ideer om straf og sanktioner, øger vi som samfund blot tendensen til at stadigt flere børn og unge melder sig under bandernes faner og finder det de hungrer efter der !

Skriv en kommentar